Karantina Dışımda Mı? İçimde Mi?

Mucizevi beklentilerimle aylarca üzerine hayaller kurduğum ülkede, İtalya’dayım. Literatürde Erasmus+ programı ile La Sapienza Üniversitesinde master tezimi hazırlıyor, İtalyanca öğreniyor ve ilk defa yabancı bir ülkede tüm cesaretimi toplamış bir şekilde yalnız yaşıyorum. Aslolan ise bunun çok daha ötesinde... Sınırlarımı aşmak, belki de yalnızca onların farkına varmak, güçlenmek, yani beni farklı kılan her ne ise onu parlatmak, kendime fırsatlar yaratmak ve en önemlisi kendime daha da değer katmak için buradayım. Adında aşk gizli şehir Roma’da karantinadayım.

Karantina kararı alındığı gün her şeyden habersiz Venedik Karnavalında maskemi takmış inanılmaz bir heyecanla görsel şölenin içinde oradan oraya koşuşturuyordum. Haberi öğrendiğimde yaşadığım hayal kırıklığını tarif etmemin imkanı yok. Aylarca kurduğum hayaller ile başıma gelenler, en ufak bir noktada bile kesişmiyordu. Yeni geldiğiniz, dilini bilmediğiniz bir ülkede evde tek başınıza yaşadığınızı düşünün, aynı anda binlerce kişi hastalandığı için hastane kapasitelerinin yetersiz kaldığı ve eğer hasta olursanız tedavi edilememe ihtimaliniz olduğu uyarılarını hayal edin. Ne yapardınız? Ya her şeyden vazgeçip Türkiye’ye dönecektim ya da İtalya’da bu karmaşada kalmayı göze alacaktım. Bizler hastalık belirtisi göstermesek de, attığımız her adımda virüsü yayıp, büyüklerimiz ve koah, diyabet gibi başedilmesi zor kronik hastalıklara sahip herkes için risk oluştuyoruz. Bu sebeple sorumluluğu alıp pes etmeden burada kalmaya karar verdim. Sonuçlarını hiç tahmin edemediğim, belki iyi belki de kötü bir karar. Lakin hayatımın en cesurca kararıdır. Bu kararı aldıktan sonra asla tereddüt etmeden devam ettim günlerime. Hemen kuralları öğrendim. Dışarı çıkmadan önce ne amaçla çıkacağımızı ve evimizin adresini belirten bir belge dolduruyoruz. Eldiven ve maske kullanmaya özen gösteriyoruz. Burada yalnızca market ve eczaneler açık. Sadece en önemli ihtiyaçlarımız için dışarı çıkabiliyor ve en yakınımızdakileri tercih ediyoruz.  İçeriye belirli sayıda kişi alındığından, aramızda en az 1 metre mesafe bırakarak sıramızı bekliyoruz. Marketlerde her şeyi bulmak mümkün!

Başta tüm yaşananlar ve uyum sağlamak zor olsa da sonrasında kabullenip bu durumu nasıl faydaya dönüştürebilirim diye düşünmeye başladım. Pek çok şeyden feragat etmem gerekecekse o zaman yaşadıklarıma ve yaşayacaklarıma değer katmam gerekiyordu. Değer nedir? Sizin için bir şeyin değerini ne belirler? Az bulunması, ulaşılmaz veya ihtiyaç halinde olması mıdır? Şuan tuvalet kağıtlarının değerlenmesi hangi kategoriye girer? Bence bir şeyi değerli kılan ona verdiğiniz emektir. Şimdi tüm olumsuzlukları kenara bırakıp verdiğimiz emekler ile kendimize daha da değer katabiliriz. Ben de bu düşünce ile rutinler oluşturdum kendime. Hayatım boyunca uygulayabileceğim, hergün yine yeniden kendimle kalabileceğim anlarım oldu bu rutinler. Ve farkettim ki insanın kendi anlamını bulması için başka bir şehre veya ülkeye gitmesine gerek yokmuş, içine, derinlerine bakması yeterliymiş. Şimdi gelecekteki kendime değerler yaratıyorum. Biliyorum ki bugün aldığım kararlar, okuduğum kitaplar, dinlediğim müzikler, düşüncelerim ve odaklandığım her ne ise geleceğim de o olacak.

Dünya’nın çok büyük bir dönüşüm içinde olduğuna inandığım bu süreçte, Covid-19 sebebi ile yaşadığı sancıları ancak birbirimizi koruyarak hafifletebilirken bunu da yalnızca kendimiz ile baş başa kalarak yapabiliyor olmamızın anlamı ve değeri paha biçilemez. Karantinadaki 18. günümde Roma’daki odamda ‘’Karantinanın beklenmedik etkileri’’  adlı haberi okudum az önce. Venedik kanallarındaki suların nasıl berraklaştığından, kuğuların kanallara gelmesinden ve hava kirliliğindeki düşüşten bahsediyor. Dünya nefes almaya başladı. Bizlerin nefesi kesilmeden önlemler alınsaydı demeden edemiyorum. Birazdan burada saat 18:00 olacak. Balkonlara çıkıp şarkılar söyleyip birlikte olduğumuzu hatırlayacağız, ‘’Andrà tutto bene.‘’ diyeceğiz. Her şey güzel olacak demek. Evet, inanıyorum ki kendimizin ve çevremizin farkına vardığımız ve bilinçli hareket ettiğimiz gün her şey çok güzel olacak.