İnci Vakfı Çocuk Orkestrası Öğrencimiz Güzel Sanatlar Lisesi'nde

Seni yakında tanıyabilir miyiz? (Okuduğun okul, bölüm, çalıştığın firma vb..)

Merhaba, ben Sahra Sarialtun. 15 yaşındayım. Şehit Musa Can Ortaokulundan mezun oldum. Bu sene Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesini kazandım. Yaklaşık 5 senedir İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’nda viyolacıyım.

İnci Vakfıyla nasıl tanıştın?
İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’ndan ilk olarak ne zaman ve nasıl haberdar oldun?
2015'de babam tesadüf olarak Naldöken Kültür Merkezi’nde enstrüman çalan öğrencilere rastlamış ve beni de kaydetmek istemiş.

Vakfımızla tanışmadan önce hayallerin neydi?
Orkestraya girmeden önce (ilkokuldayken) keman dersi alarak müzikle alakalı çalışmalar yapmıştım ancak ilerleyemediğim için bir enstrüman çalamayacağımı düşünüyordum. Bu sebeple de hayalim psikoloji okumak veya pilot olmaktı.

İnci Vakıfı sana geleceğin için nasıl destek oldu?
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile tanışma fırsatı buldum. İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’nda viyolacılık (Viyolonist/viyolist) yapmaya başladıktan sonra müzik alanında bir gelecek kurdum. Hayallerimin bu yönde şekil almasına destek oldu.

İnci Vakfı ile tanışmak ve İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’nda yer almak farklı bir deneyim/görüş kazandırdı mı?

Vakfımız aracılığıyla deneyimlediğin İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’nın, hayatına etkisi nasıl oldu?

Tabiki sanatın, müziğin bir şeyler değiştirebileceğine inanıyorum. Orkestra ile konserlere çıkarak da sahne fobimi yenmiş oldum.
Hayallerini hedefe dönüştürürken; seni en çok zorlayan, işine yarayan ve kolaylaştıran neydi?

Eğitim aldığım yer evime uzak bu sebeple ulaşım sıkıntısı çekiyorum bu beni biraz zorluyor. Bu durumu kolaylaştıran şey de ailemin beni maddi manevi destekliyor olması. İnci Vakfı’na ilk başladığımda Naldöken yabancı bir yer gibi gelmişti ve ulaşımı sıkıntısı yüzünden bırakmayı düşündüğüm zamanlar da oldu ancak orkestradaki arkadaşlarım ile hep birbirimize destek olduğumuz için mutluyum.
Hayallerini ve hedeflerini nasıl gerçekleştirdin/gerçekleştiriyorsun? Bunlara ulaşmak için hareketin ne oldu? Bir adım sonraki hareketin ne olacak?
Müzik lisesine gitmek, hayalimi gerçekleştirmem için ilk adımımdı. İstediğim gibi de oldu. Bir sonraki hedefim Konservatuarı veya Güzel Sanatlar Fakültesini kazanmak.

Liseye yeni başlayanlara önerin neler olur? Güzel Sanatlar Lisesi’ne hazırlanacak olanlar için önerilerin olur mu?

Anadolu Meslek Liseleri için kültür derslerine çok çalışmak gerektiğini düşünüyorum çünkü bir sonraki hedefimizi etkileyebilir.
Güzel Sanatlar için de ses eğitimi çok önemli yetenek sınavında çıkan soruların çoğu sese yönelik.

Vakfımızın bundan sonraki proje ve faaliyetleri için önerilerin nelerdir?

Benim oturduğum bölge kırsal bir bölge benim gibi birçok öğrenci ulaşım sıkıntısı çektiği için müzik eğitimi alamıyorlar. Şu anki eğitim aldığımız kültür merkezleri daha da yaygınlaşıp birçok çocuğun keşfetmesine vesile olabiliriz. Vakıfta müzisyenlik yapan öğrencilerimize ses eğitimi verebiliriz. Bunun dışında bize hiçbir eksiklik yaşatmıyorlar eğitimimizi çok iyi alıyoruz

İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’nda ileri dönemlerde stajyer öğretmen olmayı düşünüyor musun?

Evet, eğitim aldığım hayallerimi gerçekleştirdiğim kurumda eğitim vermek çok isterim. Şef, ben Güzel Sanatlar Lisesine hazırlanırken bana destek oldu ben de arkadaşlarıma destek olmak isterim.