Mezun Bursiyerimiz Berat'tan Haberler:)

1. Seni yakında tanıyabilir miyiz? (Okuduğun okul-  bölüm, çalıştığın firma  -pozisyon vb..)

Merhaba ben Tuva Berat Mutaf. 16 Ocak 1997’de Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde doğdum. İzmir’de yaşıyorum. Geçtiğimiz Haziran ayında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olduğumdan beri yabancı dil öğrenmeye odaklandım. Önceliğim iş olmadı ve o zamandan beri işe girmedim.

1. İnci Vakfı ile tanışma hikayen nasıl başladı? Burslarından / Projelerinden nasıl haberdar oldun?

Ben 2019 yılının Temmuz ayından itibaren 2020 yılının Nisan ayına kadar aralıksız olarak gönüllü ve zorunlu stajlarımı İNCİ GS YUASA AKÜ SAN. VE TİC. A.Ş.’de yaptım. Bir staj günümde, İnci Vakfı’nın, İnci Akü’nün ikinci fabrikasında kurmuş olduğu standa gittim. Gittiğimde merak ettiğim soruları sordum ve sorularıma aldığım tatmin edici ve nazik cevaplarla birlikte vakfın projelerine ve burslarına olan merakım daha da arttı. İnci Vakfı’yla tanışmam bu şekilde oldu ve vakfın projelerinden ilk önce bu şekilde haberdar oldum. Ardından araştırmaya ve projelere olan merakımın üzerine gitmeye devam ettim. İlk başta vakfın kendi sitesini takip ettim. Bunun yanında da günümüze kadar mail aracılığı ile ya da direk vakfa giderek gerçekleştirdiğim yüz yüze görüşmeler ile projelerden haberdar olmaya ve projeler konusunda güncel kalmaya çalıştım.

1. Vakfımızla tanışmadan önce hayallerin neydi? Vakıf sana geleceğin için nasıl destek oldu? Farklı bir deneyim/görüş kazandırdı mı?

Bölümüme ilk girdiğim andan beri hayalim bölümümde en iyisi olmaktı. Sürekli durmadan çalışmaya ve yeni şeyler öğrenmeye çalıştım. Bu yıllarda yaptığım stajlarla beraber yüksek lisans hayali kurmaya başlamıştım ama bu eğitimi alanımda en iyi yerlerden birinde almalıydım. Ben de kafamı kemiren bu düşünceyle beraber mesleğim açısından en iyi ülkelerden biri olan Almanya’da eğitim almaya karar verdim. İnci Vakfı bana verdiği burslarla derslerime ve kariyerime odaklanmamı sağladı. Hatta bunları yapabildiğim için de dolaylı olarak yeni hayaller kurmamı sağladı. Şu an hayallerime bu kadar yakınlaştıysam ve zamanında da bu hayaller için yaptığım planları yapabildiysem İnci Vakfı yanımda olduğu içindir. İnci Vakfı’nın üzerimdeki emeği ve desteği benim için göz ardı edilemeyecek kadar çok fazla. Vakıf bana birçok deneyim ve görüş kazandırdı ama bence bana kazandırdığı en önemli görüş kendi ülkeme faydalı olmaktı. Önceden kendimi yetiştirip sadece kendimi kurtarmayı düşünürken vakıfla tanıştığımdan beri deneyimlediğim birçok şeyden sonra kendimi yetiştirip benim durumumda olan insanlara yardım etmeyi ve ülkeme kendi alanımda fayda sağlamayı düşünüyorum.

1. Hayallerini hedefe dönüştürürken seni en çok zorlayan, işine yarayan ve kolaylaştıran neydi?

Hayallerimi hedefe dönüştürürken beni sadece ailemin yanından gitme duygusu ve maddi konular zorladı. Birincisi hiçbir zaman geçmeyecek veya kolaylaşmayacak bir şey. İkincisini ise İnci Vakfı’ndan aldığım burs, bu bursu alana kadar yaptığım stajlar ve üniversite hocalarımın bana destekleri kolaylaştırdı. Hayallerimi ulaşırken en çok işime yarayan şeyler ise yaptığım stajlar, sosyal sorumluluk projeleri ve bunların bana kazandırdığı yeni fikirler oldu.

1. Hayallerini ve hedeflerini nasıl gerçekleştirdin/gerçekleştiriyorsun? Bunlara ulaşmak için hareketin ne oldu? Bir adım sonraki hareketin ne olacak?

Bahsettiğim, alanımda en iyisi olma hayalim çok uzun vadeli bir hayal. Bu hayali hemen gerçekleştirmem mümkün değil ama bu hayale giden yolda benim için en önemli basamak ve ikinci hayalim olan Almanya’da yüksek lisans eğitiminde şu an çok iyi bir noktadayım. Şu an okulu kazandım ve gitmek için gün sayıyorum. Hedeflerimi gerçekleştirirken tek dostum plan yapmak oldu bu zamana kadar. Bu zamana kadar yapmak istediğim, hayalini kurduğum her şeye planlar yaparak ve küçük hedefler koyarak adım adım ulaşmaya çalıştım. Düzenli ders çalıştım, düzenli dil eğitimi aldım, sürekli stajlar yaptım vs. Sosyal hayatımı, derslerimi ve kariyerimi dengeli götürerek hepsinin de verimli, kaliteli ve sağlıklı olmasını sağladım. Ayrıca önümde babam gibi kendini çok iyi yetiştirmiş, öğrenmeyi seven, kariyerinde ve eğitim hayatında da zirvelerde olmuş bir örnek olduğu için motivasyonum hep yüksek oldu. Bu yüksek motivasyonun yanında hedeflerime ve hayallerime ulaşma yolunda ilk hareketim kendime güvenmek ve inanmak oldu. Bir adım sonraki hareketim Almanya’da başlayacak olan yüksek lisans eğitimimi tamamlamak ve tamamlarken de yine bir yandan sanayi stajları yaparak kendime kariyer anlamında ve pratik anlamda fırsatlar yaratmak olacak.

1. Vakfımız bünyesinde / aracılığıyla deneyimlediğin sosyal sorumluluk &gönüllülük kavramının hayatına etkisi neler oldu?

Bu sosyal sorumluluk&gönüllük kavramıyla beraber yeni insanlarla tanışmak, onlara yardım etmek ve onlarla ortak bir paydada buluşmak sosyal becerilerimin gelişmesini sağladı. Zaman yönetimi, verilen sorumluluğu eksiksiz yerine getirme ve problem çözme gibi beceriler konusunda da bana olumlu yönde katkı sağladı. Ayrıca bu kavramlarla beraber farklı sosyal ve kültürel çevreleri de deneyimleme fırsatım oldu. Bu da dünyaya farklı bir gözle ve geniş bir perspektiften bakmamı sağladı.

1. Vakfımızın bundan sonraki proje ve faaliyetleri için önerilerin nelerdir?

Ben vakfın proje ve faaliyetlerinin son derece yerinde olduğunu düşünenlerdenim. Vakfın daha geniş kitlelere ulaşması açısından iki tane önerim var. Birincisi üniversitelere de giderek oralarda da belirli dönemlerde stand açılması. Bu sayede daha çok üniversite öğrencisinin projeler ve burslar konusunda bilgilendirilmesi sağlanabilir. İkincisi ise eğer her üniversitede stand açılması mümkün değil ise vakıf bünyesinde yüz yüze veya çeşitli programlar üzerinden online olarak konferanslar verilerek daha önce ulaşılamayan öğrencilere vakfın projeleri ve bursları anlatılabilir. Öğrencilere üniversitenin öğrenci işleri aracılığıyla duyurular yapılarak bu konferansların gerçekleşme şekli, saati ve yeri bildirilebilir. Bu şekilde başarılı ama maddi ihtiyaca sahip daha çok öğrenciye ulaşılabilir.

1. Yeni mezunlara / yeni üniversiteye başlayanlara önerin neler olur?

Yeni üniversiteye başlayacak öğrencilere ilk tavsiyem kariyer ve mesleklerinde kendilerini görmek istedikleri yer konusundaki hedeflerini şimdiden belirlemeleri olur. Çünkü hikayeleri bu konulara göre şekilleniyor. İkinci tavsiyem de hedeflerini belirledikten sonra araştırmaya başlamalarıdır. Hedeflerine giden yolda eksiklerini ve gereklilikleri görmelerini, eksiklerinin üstüne gitmelerini ve dolaylı yoldan da hedeflerine kolay ulaşmalarını sağlar bu. Üçüncü ve belki de en önemli tavsiyem ise benim gibi uygulamalı bir alanda okuyanlar için can alıcı olan gönüllü stajlar yapmalarıdır. Yapılan stajlar hem öğrendikleri teorik bilgileri kullanarak pekiştirmelerini hem de pratik anlamda tecrübe kazanmalarını sağlar. Stajları sırasında tanıştıkları her insan başka bir hikayedir. Bu onlara hayatını şekillendirmelerinde katkı sağlar ve yeni ufuklar açar. Sosyal becerilerini de geliştirir. Dördüncü tavsiyem ise sosyal sorumluluk projelerine katılmalarıdır. Bu projeler hem sosyal becerilerinin gelişmesini sağlar hem de hayata geniş bir perspektiften bakmalarını sağlar. Son tavsiyem ise yabancı dil öğrenmeleri. Bu biraz klasik bir tavsiye belki ama ben birçok kapıyı açtığını gözlerimle gözlemleme fırsatı buldum. Bunun dışında yabancı dil bilmek dünyayı ve dünyadaki bilgiyi de takip etmemize olanak sağlıyor. Yani sadece iş hayatı anlamında kolaylık sağlamakla kalmayıp alanımızla alakalı çalışmaları ve gelişmeleri takip etmemiz konusunda da bize kolaylık sağlıyor. Yeni mezunlar içinse şimdilik tek tavsiyem öğrenmeye ve öğretmeye sürekli devam etmeleridir.